Poistotekstiilin kierrätysmahdollisuudet paranevat

17.11.2022

Euroopan jätteen vähentämisen viikon teemana on tänä vuonna kestävä tekstiili ja tekstiilien kiertotalous

Tekstiili- ja vaateteollisuus on yksi maailman eniten saastuttavista teollisuuden aloista ja sen ympäristö- ja ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Vaatteiden tuottajien lisäksi myös kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa alan kehittymiseen kohti kestävämpiä toimintatapoja, mitä korostetaan myös 19.–27. marraskuuta järjestettävällä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla. Suomessa viikon näkyvimpiä toimijoita ovat kuntien omistamat jätehuoltoyhtiöt sekä niiden kattojärjestö Suomen Kiertovoima ry KIVO.

– Tavallisen kuluttajan rooli ja arvo tekstiilien käyttäjänä, lajittelijana ja kierrättäjänä on mitä suurin, toteaa viestintäpäällikkö Kaisa Halme KIVOsta.

– Kaikki lähtee vastuullisesta kuluttamisesta ja harkinnasta jo tuotteen hankintahetkellä. Paras vaate on sellainen, jota käytetään mahdollisimman pitkään ja se myös kestää sen, Halme jatkaa.

Poistotekstiilin keräys laajenee valtakunnalliseksi, lajittelun merkitys kasvaa

Vuonna 2021 hyväksytty jäteasetus velvoittaa kunnat järjestämään asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanoton ensi vuoden alusta alkaen. Monet jätelaitokset ovat kuitenkin lähteneet edistämään tekstiilinkeräystä jo etuajassa.

– Poistotekstiilin keräys leviää koko ajan, ja vuoden 2023 alusta lähtien voidaan puhua valtakunnallisesta keräysverkostosta, Halme kertoo tyytyväisenä ja muistuttaa samalla uudistuksen merkityksestä tekstiilien kiertotaloudelle.

– Jätelaitokset – Kainuussa Ekokymppi - etsivät kaikelle kotitalouksista peräisin olevalle poistotekstiilille parhaan, kiertotalouden mukaisen hyödyntämisratkaisun. Poistotekstiilit käsitellään vastuullisesti kotimaassa ja siitä saatavat kuidut käytetään uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Tekstiilimateriaalin hyödyntämiseksi on tehty vuosien ajan tuotekehitystyötä, joka tuottaa nyt hedelmää Paimiossa sijaitsevassa poistotekstiililaitoksessa, jossa avatusta tekstiilikuidusta on kehrätty lankaa sekä valmistettu uusiotuotteita.

Kainuussa poistotekstiilit ja myyntikelpoiset tekstiilit voi viedä samassa pussissa keräyspaikkaan

Ekokymppi on toiminta-alueelleen suunnitellut toimintamallia, jossa asiakkaat saavat samassa muovipussissa tuoda keräyspaikkaan sekä myyntiin kelpaavat että uusiokuiduksi kelpaavat tekstiilit. Anu Koskela Ekokympistä kertoo, että asiakkaiden tuomat poistotekstiilit lajitellaan jäsenkuntien kirpputoreilla tai toimintakeskuksissa, joihin keräyspaikatkin tulevat.

– Nämä ottavat myytäväksi kelpaavat tekstiilit myyntiin, ja uusiokuiduksi kelpaava tekstiili kuljetetaan Kajaaniin kierrätyskeskus Entrinkiin. Sieltä tekstiilit lähetetään Paimion jalostuslaitokselle, jatkaa Koskela.

– Uusiokuiduksi soveltuvat käyttökelvottomaksi kuluneet, mutta puhtaat, hajuttomat ja kuivat paidat, housut ja hameet sekä kodintekstiilit. Myyntiin kelpaavat tekstiilit ovat tietenkin käyttökelpoisia ja puhtaita.  Molemmat – sekä myyntiin ja uusiokuiduksi kelpaavat tekstiilit voi tuoda samassa pussissa keräykseen, mutta alusvaatteet, sukat, sukkahousut ja kaikki likaiset, märät tai haisevat tekstiilit kuuluvat sekajäteastiaan, Koskela  selventää.

Nyt, kun lajittelumahdollisuus tulee kaikkien ulottuville, palataankin jälleen koteihin ja asukkaiden rooliin onnistuneessa kiertotaloudessa. – Kuluttajat ovat kiertotalouden kuninkaita ja kuningattaria, Kaisa Halme toteaa hymyillen. – Kulutetaan siis harkiten ja kun tulee aika luopua vaatteista tai muista tekstiileistä, lajitellaan ne huolellisesti ja tehdään yhdessä työtä kestävämmän huomisen eteen.

Jo nyt monet suomalaiset löytävät kotikunnastaan poistotekstiilin vastaanottopaikan. Osoitteesta www.kierrätys.info sekä oman jätelaitoksen sivustolta löytää lähinnä olevan keräyspisteen. Kierrätys.infossa uudelleenkäytettävien vaatteiden ja asusteiden vastaanottopisteet löytyvät valitsemalla kohdassa ”Mitä haluat kierrättää?” Tekstiili. Poistotekstiilit vastaanotetaan omissa pisteissään ja ne löytyvät valitsemalla ”Poistotekstiilit”.

Lisätiedot

Neuvoja Anu Koskela, 044 071 0067, anu.koskela@ekokymppi.fi