Muovin lajittelu Kainuussa lähes ennallaan
18.08.2016
Muovipakkausten keräys aiheuttaa paljon kysymyksiä, koska kaikki muovit eivät kelpaa RINKI-ekopisteelle. Lajitteluohjeita vilisee lehtien ja verkkosivujen palstoilla jatkuvasti. Usein kuulee kommentteja, että menipä lajittelu vaikeaksi. Ohjeiden viidakossa hämmentyy helposti, kun kotona miettii, että mihin jäteastiaan mikin muovipurnukka tai -paketti laitetaan. Muoveja kun pitää lajitella muovipakkauksiin ja muuhun muoviin. Lajittelu on kuitenkin oikeasti helppoa. Muutamalla perusniksillä pärjää lajittelussa todella pitkälle.
Kaikilla ei valitettavasti ole Kainuussa mahdollisuutta käyttää muovipakkausten keräykseen RINKI-ekopistettä. Syytä huoleen ei ole, sillä Ekokymppi vastaanottaa maksutta muovijätettä kuten ennenkin, ja halutessaan voi muovit voi laittaa myös kodin energia- tai sekajäteastiaan.
Mikä on muovipakkaus?
Jos olet ostanut kaupasta jotakin ja se on pakattu muoviin, päällynen on pakkausmuovia. Jos olet ostanut esineen, joka on muovia, esim. muovisanko, lasten lelu, hammasharja, ne ovat muuta muovia, joka käsitellään energiajätteenä.
Mihin voi viedä lajitellut muovit?
Pakkausmuovit viedään RINKI-ekopisteelle, joita Kainuussa on valitettavasti kovin vähän. Kajaanissa niitä kaksi; Entringin ja Tokmannin pihassa olevilla RINKI-ekopisteillä. Muissa Kainuun kunnissa ei RINKI Oy:n järjestämää keräystä ole eikä tule. Muovipakkaukset jatkavat RINKI-ekopisteiltä matkaansa uusiokäyttöön. Niistä valmistetaan muoviteollisuudelle raaka-aineita, rakeisessa muodossa olevia muovigranulaatteja
Muut muovit, lukuunottamatta PVC-muovia, voidaan laittaa kodin energiajäteastiaan. Jos kotona ei ole energiajäteastiaa, voi muovit toimittaa Ekokympin lajitteluasemille tai Majasaaren jätekeskukseen. Ekokymppi vastaanottaa myös pakkausmuovia niissä kunnissa, joissa RINKI Oy ei ole järjestänyt muovinkeräystä. Kun on kerännyt esimerkiksi jätesäkkiin vain polttokelpoista muovia, se vastaanotetaan jäteasemilla maksutta. Nämä muovit hyödynnetään energiantuotannossa.
PVC-muovi on aina sekajätettä
Muovilajeissa on eroja. Jos pakkaus sisältää PVC-muovia, sitä ei saa laittaa muovinkeräykseen vaan oikea paikka on sekajäte. Muovin tunnistaminen on myös helppoa. Muovit merkitään mahdollisuuksien mukaan kolmion sisällä olevalla numerolla. Kolmonen on PVC-muovia. Jos merkintää ei muovissa ole, parilla helpolla kotikonstilla voi testata, sisältääkö muovi PVC:tä. Vesitestissä otetaan palanen muovia. Jos se kelluu, muovin voi laittaa muovinkeräykseen. Jos uppoaa, siinä on PVC.tä ja oikea lajitteluosoite on sekajäte. Toinen tapa testata on taivuttaa muovia. Jos se sisältää PVC:tä, taitoskohtaan jää yleensä valkoinen jälki. PVC-muovia on mm. puhallettavissa leluissa, sadevaatteissa, CD-levyissä ja viemäriputkissa. Elintarvikepakkaukset ja kelmumuovit eivät sisällä PVC:tä.
En ossoo, mitä teen?
Joskus muovin lajittelussa voi tulla tenkkapoo, eikä oikein tiedä onko kyseessä pakkaus, sisältääkö jäte PVC:tä tai jokin muu asia on epäselvä. Jäteneuvonta on hyvin organisoitua ja apua voi kysellä monista kanavista. Ekokympilta neuvoa voi kysyä puhelimitse p. 08 - 636 611, 08 - 636 615, etsiä tietoa nettisivuilta www.ekokymppi.fi tai erilaisista sosiaalisen median kanavista. Muovipakkauksiin liittyvissä kysymyksissä apua saa RINKI Oy.lta asiakaspalvelusta p. 0800 133 888 tai nettisivuilta www.rinkiin.fi
Paras tapa on tietenkin vähentää muovijätettä ja ostaa mahdollisimman vähän pakattua tavaraa.