Pihakompostit höyryävät jo täysillä
28.04.2016
Kotikompostorit höyryävät, ja talven jääpaakut ovat sulaneet. Kun komposti herää näihin aikoihin talviunilta, sen pinta humahtaa nopeasti alaspäin. Kompostin käydessä kuumimmillaan massa on lähes tuhkanharmaata – silloin voi lisätä hieman vettä massan sekaan.
Komposti perustetaan siten, että laitetaan säiliön pohjalle kuohkea risukerros. Sen päälle ruvetaan latomaan kerroksittain biojätettä ja seosainetta. Sekaan voi laittaa myös puutarhajätettä kuten kukkapenkkien siistimisestä jääviä kasvinosia ja risuja. Seosainetta esim. puukuorikkeen ja turpeen seosta ripotellaan aina ruokajätteen päälle, niin että se peittyy. Kahta osaa biojätettä kohtaan laitetaan yksi osa seosainetta. Liiterinpohja on myös hyvää seosainetta, samoin oksasilppu. Sahajauho on liian tiivistä sellaisenaan, silloin kompostimassasta voi tulla liian jankkimainen. Kompostin seosainetta voi ostaa myös valmiina kaupasta.
Jos kompostorissa on kärpäsiä, se kertoo märkyydestä ja hapettomuudesta. Tällöin on lisättävä seosainetta ja hämmennettävä massaa. Muurahaiset sitä vastoin kertovat kuivuudesta, ja silloin kompostimassaa täytyy kastella. Sienet kuuluvat kompostiin, koska ne ovat hajottajia siinä missä muutkin pieneliöt. Myös tunkiolierot valtaavat kompostin kuumavaiheen jälkeen, kun lämpötila laskee parinkymmenen asteen paikkeille. Jos haluat perustaa sisätiloihin pienen matokompostorin, lieroja löytyy omasta pihakompostista loppukesästä. Matokompostorin voi myös ostaa valmiina kuten pihakompostorin.
Lopputuotetta , kompostimultaa voi käyttää omalla pihallaan maanparannusaineena.” Raakaa”, pari kuukautta kompostissa muhinutta multaa voi käyttää katteeksi pensaille ja vuoden pari jälkikypsytetty multa sopii hyvin kukkapenkkeihin ja kasvimaalle.
Tuoksuton Bokashi: Kompostointi onnistuu nyt myös sisätiloissa
Bokashi-ämpärissä kompostointi on mahdollista myös keittiössä, saunan eteisessä tai kerrostalon parvekkeella. Sen avulla saa lyhyessä ajassa ravinteikasta multaa. Biojäte hajoaa maitohappokäymisen avulla nopeasti mullaksi, ja mikä parasta, prosessi on hajuton. Bokashin voi ostaa valmiina kaupasta tai sitten sen voi rakentaa itsekin sankosta.
Ekokymppi neuvoo kompostoinnissa
Lisätietoja Bokashista ja kompostoinnista voi kysyä Ekokympin neuvojilta. Ekokymppi järjestää tarvittaessa myös maksuttomia kompostointikursseja. Ota yhteyttä: Anu Koskela 044 071 0067, Sari Komulainen 044 710 0069