Matokompostori
Matokompostori on pienikokoinen sisätilojen kompostori, jossa tunkiolierot ovat tärkeimpiä hajottajaeliöitä. Sinne voi laittaa hedelmien ja vihannesten kuoria, märkää talouspaperia ja ruuan tähteitä.
Tee itse matokompostori kahdesta ämpäristä
Aloita kompostointi
Laita pohjalle noin viiden sentin paksuinen kerros silputtuja munakennoja tai olkia, sanomalehtisilppua, oksahaketta tai hieman maatuneita puiden lehtiä. Sekaan voi laittaa myös hiukan hiekkaa tai savea. Kostuta seos. Laita lierot kompostoriin (mukana kompostimultaa) ja laita kansi, jossa on reikiä.
Ruoki matoja pieneksi pilkotulla ruokajätteellä, vihannesten ja hedelmien kuorilla, kahvinpuruilla suodatinpussien kera ja märällä paperilla. Liha- ja maitotuotteet saattavat alkaa haisemaan, joten niitä ei kannata madoille antaa, eikä myöskään sipulia. Peitä ruoka esimerkiksi säkkikankaalla, mikä voi estää syyskesällä pikkukärpästen lisääntymisen. Tunkioliero voi syödä jopa oman painonsa verran päivässä, ja lierot lisääntyvät hyvissä olosuhteissa nopeasti. Jos matokompostori haisee, syynä on yleensä liikaruokinta, nesteen kertyminen tai väärä ruoka.
Ravinteikas kompostimulta talteen
Ota kansi pois, jolloin madot lähtevät kompostorin pohjaa ja pimeyttä kohti. Ota pintakerros talteen ja käytä se muuhun multaan sekoitettuna esimerkiksi huonekasveille. Myös kompostorista saatava neste on laimennettuna hyvää lannoitetta.