Bokashi
Bokashi on sisällä, huoneenlämmössä pidettävä kompostori. Se on lähtöisin Japanista (boka shi = eloperäinen, käynyt aine). Biojäte fermentoituu eli käy mikrobien avulla hapettomassa tilassa. Bokashissa ravinteet saadaan hyvin talteen. Hiili ei vapaudu hiilidioksidina, vaan sitoutuu materiaan. Bokashin hiilijalanjälki on 25 kg/tonni (vrt. lämpökompostori 669 kg/tonni).
Tarvikkeet
- kaksi bokashi-ämpäriä
- mikrobirouhe
- nestekuppi
- rouheannostelija
- biojätteen tasoitin
Voit ostaa bokashointitarvikkeet rautakaupasta tai netistä, aloituspaketin hinta on noin 100 €. Bokashi-ämpärit voi tehdä itsekin tavallisista ämpäreistä, kunhan ne saa ilmatiiviiksi.
Bokashirouhe koostuu vehnäleseistä, jotka on kyllästetty EM-liuoksella ja sitten kuivattu. EM-liuos sisältää EM –mikrobeja (effective micro-organism), joita ovat maitohapppobakteerit, hiiva ja fotosynteettiset bakteerit.
Mitä bokashiin voi laittaa?
Bokashiin voi laittaa hiilihydraattipitoista biojätettä kuten vihannesten ja hedelmien kuoria sekä viljatuotteita. Biojätteeksi jäänyttä lihaa tai maitotuotteita voi laittaa mukaan pieninä erinä. Kahvinporot eivät fermentoidu kunnolla, mutta ne voi kuitenkin laittaa bokashiin. Selluloosa ei fermentoidu, joten paperi ei kuulu bokashiin.
Aloita kompostointi
Laita välipohjan päälle talouspaperi ja sen päälle muutama ruokalusikallinen rouhetta. Kerää päivittäin biojätteet, pilko ne noin 2 cm palasiksi ja laita bokashiin. Tasoita ja painele biojäte tiiviiksi. Laita päälle mikrobirouhetta suhteessa 1 litra biojätettä ja ruokalusikallinen rouhetta. Laita kansi tiiviisti kiinni ja tarkista, että hana on kiinni. Näin varmistat ilmatiiveyden. Jatka samaan malliin niin kauan kuin tilaa riittää. Poista nestettä hanan kautta.
Kun bokashi on täynnä, jätä se fermentoitumaan. Älä aukaise kantta turhaan ja poista neste - bokashi-pissa - vähintään joka toinen päivä. Liika kosteus aiheuttaa bokashin mädäntymistä ja hajuhaittoja. Oikea bokashi tuoksuu happamalta.
Fermentoituminen kestää vähintään 2 viikkoa, mutta sitä voi jatkaa pitempäänkin - vaikkapa siihen saakka, kun toinenkin ämpäri on täynnä. Kun jätät ämpärin fermentoitumaan, aloita toisen täyttäminen.
Miten fermentoitunut bokashi käytetään?
Fermentoituneesta bokashista tehdään ns. multatehdas esimerkiksi saaviin tai vastaavaan astiaan, joka on jyrsijäsuojattu. Bokashi sekoitetaan saavissa tai muussa astiassa olevaan multaan, joka voi olla vanhaa kompostimultaa tai kukkapenkkimultaa. Multatehtaassa bokashi-multaseos muuttuu mullaksi, ja lämpö nopeuttaa tätä prosessia. Multatehdas voidaan tehdä myös talvella sisätiloissa. Sen jälkeen multa voidaan varastoida ulos ja käyttää kesällä puutarhassa. Bokashimulta on pH-arvoltaan neutraalia, mutta se on vahvaa ravinnetta - pieni määrä riittää vauhdittamaan kasvua. Fermentoitunutta bokashia ei saa sellaisenaan haudata maahan.
Tee itse bokashiämpäri
Yksi bokashiämpäri tehdään kahdesta tavallisesta ämpäristä, jotka laitetaan sisäkkäin. Sisemmässä on pohjassa reikiä, uloimmassa on hana - näin nesteet pääsevät pohjalle, josta ne voidaan poistaa hanan kautta. Poraa hanaa varten sopiva reikä ja liimaa hana ämpärin sisäpuolelta epoksiliimalla. Ulkopuolelta voit viimeistellä liitoksen sikafleksillä. Liitoksesta pitää tulla tiivis. Sisemmän ämpärin pohjaan porataan reikiä. Tämän ämpärin ympärille kietaistaan pari kierrosta elmukelmua, jotta ämpärit menevät tiiviisti yhteen. Päällimmäisessä ämpärissä pitää olla tiivis kansi.
Ämpäreitä on hyvä tehdä ainakin kaksi. Näin voit täyttää toista sillä aikaa, kun toinen bokashi on fermentoitumassa.
Lisätietoja: Facebook/bokashi Suomi
www.hyötykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/bokashi,
www.pihallaauringontahtiin.com/bokashi-ohjeet,
www.viidakkotohtori.fi