Ekokymppin logo

Ajankohtaista

16.10.2017
Jätekeskuksella lajittelulaiturin avajaiset ja kahvitarjoilu Lue lisää
15.10.2017
Hirven luut, nahat ja päät jätekeskukseen tai lajitteluasemalle Lue lisää
13.10.2017
Kalenterin kuvakilpailun tuloksena tasokkaita kuvia Lue lisää
29.09.2017
Näyttely #muoviroskainstallaatio Kajaanin pääkirjastolla 4.-31.10.2017 Lue lisää
01.09.2017
Puutarhajätteiden vastaanotto Lue lisää

13.06.2011

Älä päästä lääkejätettä luontoon

Käyttämättä jäänyt tai vanhentunut lääke ei kuulu roskikseen eikä viemäriin, sillä se on ongelmajätettä eli vaarallista jätettä.  Sen voi viedä maksutta apteekkiin, josta se toimitetaan asianmukaisesti hävitettäväksi.

Vaarallista jätettä, kuten lääkejätettä, ei saa päästää luontoon.  Sekajätteessä kaatopaikalle päätyvä tai viemäriin kaadettuna vesistöihin joutuva lääkejäte vaikuttaa haitallisesti ympäristöön ja edelleen ihmisiin, eläimiin ja kasveihin.

Lääkekaappi olisi hyvä päivittää ainakin kerran vuodessa. Tarpeettomia ja vanhentuneita lääkkeitä ei tulisi säilyttää kotona, vaan ne pitäisi viedä apteekkiin hävitettäviksi.

Lääkkeiden annosjakelu vähentää lääkejätteen määrää, koska kotona on kerrallaan vain kahden viikon lääkkeet ja mahdolliset päällekkäiset lääkitykset voidaan karsia. Lääkityksen muuttuessa kotiin ei jää purkkikaupalla vanhoja pillereitä.

Apteekkiin viedään vain lääkejäte, ei pahvipakkauksia eikä tyhjiä lasi- tai muovipakkauksia eikä sidetarpeita.

Poistettavat lääkkeet lajitellaan kotona näin:

-tabletit ja lääkeliuskat muovipussiin

-nestemäiset lääkkeet, voiteet ja geelit omissa pakkauksissaan, irrota käyttäjätiedot

-jodipitoiset lääkkeet (esim. Betadine) erikseen

-elohopeakuumemittarit erikseen

-neulat muovipulloon.

Lääkepakkauksista kertyy useita erilaisia hyötyjätteitä: pahvinen lääkepakkaus kuuluu kartonkikeräykseen, lasinen lasinkeräykseen, käyttöohjeet paperinkeräykseen, muovipakkaukset energiajätteeseen. Metalliset pakkaukset laitetaan pienmetalliastiaan ekopisteellä tai lajitteluasemalla. Tyhjät läpipainopakkaukset ovat sekajätettä.

Apteekit ottavat vastaan vain  lääkkeet. Liimat, liuottimet, polttonesteet ja muut kemikaalit voi viedä maksutta vaarallisen jätteen keräyspisteisiin:

+Kajaanissa Entrinkiin tai Majasaaren jätekeskukseen

+muissa Kainuun kunnissa lajitteluasemille.

Lisätietoja lääkejätteen käsittelystä voi kysyä esimerkiksi Lehtikankaan apteekista proviisori Riku Niemeltä, puhelin 08-614 0159.