Ekokymppin logo

Ajankohtaista

04.12.2017
Joulun ekovinkit ja lajitteluohjeet Lue lisää
04.12.2017
Kotitalouksien jätemaksuihin ei korotuksia Lue lisää
28.11.2017
Kokeilu muovipakkausten keräyksestä alkaa Kuhmon lajitteluasemalla, energiajäte poistuu kokonaan Lue lisää
15.11.2017
Kinkkutemppu tulee Lue lisää
15.10.2017
Hirven luut, nahat ja päät jätekeskukseen tai lajitteluasemalle Lue lisää

04.08.2014

Kajaanin kaupungin ja Ekokympin järjestämän Kajaanin siistein-kilpailun voiton vei tänä vuonna Kajaanin Perhokerho. Kisaan haastettiin kajaanilaisia yrityksiä ja yhteisöjä keväällä ja mukaan lähti viisi joukkuetta. Perhokerho voitti siistimällä jokirantaa voimalaitosten välisellä alueella. Se sai vuodeksi kiertopalkinto Kultaisen roskiksen. Vuonna 2013 Kultaisen roskiksen voitti Kainuun ELY-keskus.

Perhokerho laittaa jokialueen voimalaitosten välissä ja vähän matkaa alapuolellakin kuntoon joka kevät ennen kalastuskauden alkua. Kalavesien tila huolestuttaa kalastajia, ja myös rantojen roskaantuminen. Kalat, linnut ja vesieläimet joutuvat kärsimään roskista monin tavoin. Esimerkiksi tupakantumpit tukkivat kalojen suolia. Kalan vatsasta voi löytyä puolenkymmentäkin tumppia.

Kajaanin kaupunki ja linnanrauniota hallinnoiva Metsähallitus etsivät ratkaisua viikonloppujen siivousongelmiin kaupungilla ja rannoilla. Yhtenä mallina tutkitaan yhdistysten, kuten Kajaanin Perhokerhon käyttämistä siistijöinä viikonloppuisin ostopalveluna. Perhokerho suunnittelee  nuorten työllistämistä ympäristötöihin esimerkiksi kesätyösetelillä.

Kajaanin siistein-kilpailu on jatkoa Kajaanin perinteiselle kevään siivousviikolle.  Siivousinto oli jo hiipumassa, kun valtakunnallisesti aloitettiin Suomi puhtaaksi-siivouskampanja. Talkoot nivoutuivat luontevasti siihen.

Kilpailu toteutetaan ensi keväänäkin ja mukaan halutaan lisää joukkueita.