Ekokymppin logo

Ajankohtaista

04.12.2017
Joulun ekovinkit ja lajitteluohjeet Lue lisää
04.12.2017
Kotitalouksien jätemaksuihin ei korotuksia Lue lisää
28.11.2017
Kokeilu muovipakkausten keräyksestä alkaa Kuhmon lajitteluasemalla, energiajäte poistuu kokonaan Lue lisää
15.11.2017
Kinkkutemppu tulee Lue lisää
15.10.2017
Hirven luut, nahat ja päät jätekeskukseen tai lajitteluasemalle Lue lisää

21.08.2013

Naapurukset omakotitaloalueella Kajaanin Lohtajalla rakensivat kesällä siistin jätekatoksen kahdelle jätelajikkeelle ja kahden talouden käyttöön. Katos on mitoitettu 660 litran energiajäteastialle ja 240 litran sekajäteastialle. Astioita käyttävät neli- ja kaksihenkiset perheet. Suurempi energiajäteroskis tyhjennetään kahdeksan viikon välein ja sekajäteroskis kymmenen viikon välein. Jäteastioiden yhteiskäyttö eli ns. kimppa tuo säästöä perheiden jätelaskuun, koska lasku jaetaan talouksien kesken. Vielä suuremman säästön saa tehokkaalla lajittelulla. Kun metallit, lasit, sanomalehdet, maitopurkit ja muut kartongit viedään ekopisteelle ja biojäte kompostoidaan itse, jää omaa jäteastiaa täyttämään enää muovipakkaukset, kahvipussit ja muu pikkusulppu.

Taajamassa kannattaa laittaa energiajäteroskis muovijätettä varten

Muovipakkauksia ja muuta muoviroskaa syntyy kodeissa niin paljon, että niille kannattaa taajamien omakotitalouksissa laittaa erillinen energiajäteastia. Erillisten energiajäte- ja sekajäteastioiden tyhjennykset yllämainituilla tyhjennysväleillä tulevat halvemmaksi kuin yhden sekajäteastian usein toistuva tyhjennys. Kannattaa ottaa yhteyttä jätehuoltoyritykseen ja tehdä tyhjennyssopimus. Jäteastian voi ostaa rautakaupasta tai jätehuoltoyritykseltä.

Tulevaisuudessa energiajätteen lajitteluvelvoite myös pienkiinteistöille saattaa tulla pakolliseksi. Tämä  on hyvä huomioida, mikäli suunnitelmissa on jätekatoksen rakentaminen.