Ekokymppin logo

Ajankohtaista

16.10.2017
Jätekeskuksella lajittelulaiturin avajaiset ja kahvitarjoilu Lue lisää
15.10.2017
Hirven luut, nahat ja päät jätekeskukseen tai lajitteluasemalle Lue lisää
13.10.2017
Kalenterin kuvakilpailun tuloksena tasokkaita kuvia Lue lisää
29.09.2017
Näyttely #muoviroskainstallaatio Kajaanin pääkirjastolla 4.-31.10.2017 Lue lisää
01.09.2017
Puutarhajätteiden vastaanotto Lue lisää

10.10.2011

Tänään alkoi valtakunnallinen energiansäästöviikko, joka opastaa järkevään energiankäyttöön. Tarkoitus on tinkiä vain turhasta kulutuksesta ja vähentää näin ympäristön kuormitusta.

Tiesitkö, että kulutamme suoran energian (lämmitys, lämmin vesi, sähkölaitteet) lisäksi saman verran välillistä energiaa, mikä aiheutuu tuotteiden ja palveluiden valmistuksessa, pakkauksessa, varastoinnissa ja kuljetuksessa. Energian käyttö puolestaan lisää hiilidioksiditaakkaa voimistaen kasvihuoneilmiötä ja ilmastonmuutosta. Sama vaikutus on kaatopaikkojen metaanipäästöillä; kasvihuoneilmiön voimistuminen. Kierrätyksellä ja kulutustottumuksilla sekä jätteen synnyn ehkäisyllä voi vähentää tätä päästötaakkaa.

Arjen valinnoilla on väliä. Oikea asenne antaa potkua omien kulutustottumusten muutokseen. Oma asennemuutos mahdollistaa myös suurten asioiden muuttamisen. Pieniä, mutta lopulta kuitenkin suuria, valintoja voi tehdä kotona, liikenteessä, koulussa ja työpaikalla kuten korjaamalla ja kunnostamalla rikkinäisiä tavaroita tai lainaamalla ja vuokraamalla tai ostamalla kestäviä tavaroita ja kulkemalla lyhyet matkat jalkaisin tai polkupyörällä. Energiatehokkaat ja ympäristömerkityt tuotteet kuluttavat vähemmän luonnonvaroja, ja roskien lajittelu vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä.

Seuraa Kurre Kainuulaisen energiansäästö-päivityksiä Facebookissa tällä viikolla!