Ekokymppin logo

Ajankohtaista

02.02.2018
Ekokympin jätehuoltomääräykset uudistetaan Lue lisää
23.01.2018
Kalenterin 2019 valokuvakilpailu: Luonnosta voimaa Lue lisää

Usein kysyttyä

Miten jätehuolto on nykyään järjestettävä?
Koti- ja mökkitalouksien jätteet / jätehuolto jaetaan kahteen eri osioon:

  1. Talousjätteet / sekajätteet - jätehuoltourakoitsija tyhjentää jäteastiasi säännöllisin välein (voit myös ottaa naapurin kanssa yhteisen jäteastian, "kimppa-astia") tai viet ne itse Ekokympin aluekeräyspisteeseen. Biojätteen voit kompostoida itse tai sopia sen erilliskeräyksestä jäteurakoitsijan kanssa.
  2. Hyötyjätteet ja vaaralliset jätteet - viet ne itse vastaanottopisteisiin.

Mistä täytyy maksaa?
Kaikki asuinkiinteistöt/huoneistot maksavat  kaksi eri jätemaksua:

  1. Jätemaksu talousjätteestä (sekajäte) Jos kompostoit biojätteet, kuluja aiheutuu vain tarvikehankinnoista - loput hoitaa luonto! Sen sijaan erilliskerätystä biojätteestä maksetaan jätehuoltourakoitsijalle.
  2. Perusmaksu (entinen kierrätys- ja ongelmajätemaksu) hyötyjätteistä sekä vaarallisista jätteistä.

Kenelle maksetaan a) jätehuollosta /sekajäte b) jätehuollosta / hyötyjätteet ja vaaralliset jätteet?

a) maksetaan joko jätehuoltourakoitsijalle astiakohtaisena tyhjennysmaksuna tai Ekokympille aluekeräysmaksuna.

b) maksetaan aina Ekokympille asuntokohtainen vuotuinen maksu (perusmaksu)

Mitä saan aluekeräysmaksun vastineeksi?
Aluekeräysasiakkaan saat aluekeräysmaksun vastineena viedä sekajätettä aluekeräyspisteeseen.

Mitä saan perusmaksun vastineeksi?
Perusmaksun vastineeksi saat viedä hyötyjätteitä ja vaarallisia jätteitä ilman erillistä käyntimaksua niiden vastaanottopisteisiin (lajitteluasemille, tempauksiin, apteekkiin). Lajitteluasema ottaa pääsääntöisesti vastaan kaikkia jätelajeja. Kotiisi jaetusta vuosikalenterista ja Ekokympin verkkosivustolta kohdasta "Keräyspisteet" voit tarkistaa eri jätelajikohtaiset vastaanottopaikat.

Mikä on Ekokympin rooli, mikä taas jätehuoltourakoitsijan rooli?
Ekokymppi on jätehuollon viranomaisorganisaatio, joka toteuttaa jätelakia sekä antaa määräyksiä jätteen keräyksestä, lajittelusta, säilyttämisestä, kuljetuksesta, hyödyntämisestä sekä käsittelystä. Ekokymppi ei siis itse kuljeta jätteitä. Sen tekevät jätehuoltourakoitsijat.

Viranomaistehtävien lisäksi Ekokymppi järjestää erilaisille jätteille vastaanottopaikat ja toimittaa eri jätelajikkeet jatkokäsittelyyn. Jätelain mukaisesti maksu peritään kaikilta jätteenaiheuttajilta eli kaikilta asuinkiinteistöiltä - myös vapaa-ajan kiinteistöiltä.
Ekokymppi ylläpitää myös jätekeskusta Kajaanin Majasaarenkankaalla. 

Maksanko turhasta? Naapurini tuottaa paljon enemmän vaarallista jätettä ja maksaa kuitenkin samansuuruisen maksun! Ja miksi minun pitää maksaa perusmaksu kesämökistäkin, koska käyn siellä niin harvoin - jätettä ei synny.
Jokainen kiinteistö tuottaa jätettä. Koska Ekokymppi ei voi tietää asuinkiinteistöillä syntyviä tarkkoja jätemääriä, toiminta-alueen jätehuollosta aiheutuvat kustannukset jaetaan tasan kaikkien kiinteistöjen kesken huomioiden loma-asuntojen vähäisempi käyttöaste.

Maksu pitää periä todellisen jätemäärän perusteella eli silloin kun vien jätettä keräyspaikkaan eikä könttävuosimaksuna.
Tälläinen oli käytäntö ennen muinoin. Liian paljon roskaa on kuitenkin heitetty metsiin ym. vääriin paikkoihin - tuontitilanteessa perittävän maksun säästämiseksi. Nykyisen jätehuollon kustannusmallin mukaan kaikki maksavat jotakin, jolloin nämä ns. vapaamatkustajat saataneen vähitellen kuriin.

En tarvitse Ekokympin palveluja, koska vien vaaralliset jätteet keräystempauksiin (esim. Prisman ympäristöpäivään).
Keräystempaukset ovat Ekokympin palvelua - järjestämme ne yhdessä kauppaliikkeiden kanssa ja maksamme aiheutuneet kulut (=kuljetuksen ja käsittelyn asianmukaiseen laitokseen).

En tarvitse Ekokympin palveluja, koska  vien lääkkeet apteekkiin.
Lääkkeiden vastaanotto apteekeissa on myös Ekokympin palvelua - toimitamme lääkejätteet apteekeista  asianmukaiseen käsittelyyn ja maksamme kuljetus- ja käsittelykulut.

Saako jätehuoneisiin (aluekeräyspisteisiin) viedä  vaarallisia jätteitä?
Ei missään tapauksessa. Aluekeräyspisteisiin saa viedä vain sekajätettä ja paperia. Vaaralliset jätteet viedään pääsääntöisesti kuntakohtaiselle lajitteluasemalle.

Kannustavatko "pakkomaksut" lisäämään jätteentuottoa ja roskaamaan ympäristöä?
Tuomalla vähäisetkin jätteesi asianmukaiseen vastaanottoon varmistat elinympäristömme siisteyden sekä jätteiden asianmukaisen käsittelyn.

Esitä meille lisää kysymyksiä ja anna palautetta, kiitos!
Soita tai tule käymään! Yhteystietoja

 
Paluu edelliselle sivulle  Sivun alkuun