Ekokymppin logo

Ajankohtaista

02.02.2018
Ekokympin jätehuoltomääräykset uudistetaan Lue lisää
23.01.2018
Kalenterin 2019 valokuvakilpailu: Luonnosta voimaa Lue lisää
18.01.2018
Vaarallisen jätteen ja sähköromun keräykset Vuolijoella ja Otanmäessa Lue lisää

Jäteneuvonta

Jäteneuvonta on Ekokympin lakisääteinen tehtävä, jonka tarkoituksena on vähentää jätteen määrää ja  haitallisuutta. Tarjoamme maksutonta neuvontaa ja tulemme tilauksesta antamaan opastusta jätehuollosta ja kierrätyksestä eri kohderyhmille kuten kouluille, päiväkodeille, kyläyhdistyksille ym. Osallistumme mielellämme myös erilaisiin tapahtumiin ja tempauksiin. Lisäksi lainaamme näyttely- ym. materiaalia koulujen ja päiväkotien tai muiden tahojen kierrätysteemapäiville /-tapahtumille.

Otamme myös vastaan vierailijoita tutustumaan toimipisteisiimme ja käytännön toimintaamme. Tarjoamme esittelykierroksia sekä lajitteluasemilla että Majasaaren jätekeskuksessa.
Tulostettava esite jäteneuvonnan palveluistamme>

Tutustu tarjontaamme:

Neuvojan tai Kurre Kainuulaisen vierailu koululla, päiväkodissa, yhdistyksessä tai tapahtumassa, teemavaihtoehdot:

  • Esitys Kainuun jätehuollosta, jätteen vähentämisestä ja lajittelusta, sisältää käytännön lajitteluharjoituksen. Mahdollista toteuttaa myös ulkona. Kesto noin 30 - 60 min. Kohderyhmä vauvasta vaariin.
  • Esitys "Vichypullon elämästä"; tuotteen elinkaaritarina, jossa runsaasti havaintomateriaalia (sisältää myös Kainuun jätehuollon esittelyä). Kesto 45 - 90 minuuttia, tilaajan toiveen mukaan. Kohderyhminä  peruskoulujen ala- ja yläasteet, lukiot ja ammattioppilaitokset.
  • Lajittelukilpailu kaikenikäisille
  • Roskaretki Kurren kanssa, toteutettavissa sekä sisä- että ulkotiloissa. Kohderyhmänä päiväkoti-ikäiset lapset.
  • Banaanin matka; elinkaaritarina banaanista jätteeksi ja mullaksi. Kohderyhmänä päiväkoti-ikäiset lapset.
  • Recyclix-lajittelupeli; jätteen lajittelua tanssimatolla. Kohderyhminä erityisesti peruskoulujen ala-asteet, mutta myös aikuisryhmät.
  • Roskakoris, jätelajittelu -peli, jossa pelaaja heittää jätteiksi nimettyjä hernepusseja oikeisiin lokeroihin. Kohderyhminä päiväkodit ja peruskoulujen ala-asteet sekä tapahtumat.
  • Kompostointikurssi kaikenikäisille
  • Jätekatosneuvonta taloyhtiössä; lajittelunäyttely ja -neuvonta taloyhtiön asukkaille

Majasaaren jätekeskuksen / lajitteluaseman esittely vierailijaryhmille Tarjoamme ohjattuja tutustumiskäyntejä jätekeskukseen tai lajitteluasemalle. Vierailulla tutustutaan jätehuollon käytännön toimintaan ja jätteen nykyaikaiseen käsittelyyn. Esittelykierrokseen voi tarvittaessa liittää myös tehtävä- ja toimintarasteja.

Tulostettavaa materiaalia

Lajittelualustat 14 kpl A4-kokoisia alustoja eri jätelajeille, soveltuvat esimerkiksi lajitteluharjoituksiin.
Roskaretki Kurren kanssa, Kurren ja roskakamujen tarina jätteen vähentämisestä ja lajittelusta.
Kurre puuhakirja sisältää kierrätysaiheisia tehtäviä päiväkoti- ja alakouluikäisille. Ekokymppi jakaa puuhakirjoja tapahtumissa ja neuvontakäynneillä.
Kurren puuhavihko on samantyylinen kuin puuhakirja, mutta se painottuu biojätteen lajitteluun.
Lautapeli A3-kokoinen kierrätysaiheinen lasten lautapeli, johon tarvitset nopan ja pelinappulat, pelin säännöt 
Ekokymppi-visa tehtäviä peruskouluikäisille, oikeat vastaukset

Muuta

Jätevisalla pelaaja voi mitata jätetietonsa määrää ja oppia uusia asioita jätteenkäsittelystä ja jätteen synnyn ehkäisemisestä. Sadat aiheeseen liittyvät kysymykset suomeksi ja ruotsiksi on laadittu yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa ja niiden sisältämä jäte- ja ympäristötiedon määrä on merkittävä. Ekokympin jätevisa: http://www.peliplaza.fi/fi/ekokympin_jate

Kannattaa myös tutustua verkkosivuillamme kohtaan Lajitteluohjeita. Kaikkia esitteitä, oppaita ja ohjeita saa tulostaa ja käyttää vapaasti. Niitä voi myös tilata veloituksetta Ekokympistä.

Tiedustelut

Neuvoja Anu Koskela, 044 071 0067, anu.koskela@ekokymppi.fi
Neuvoja-tiedottaja Sari Komulainen, 044 710 0069, sari.komulainen@ekokymppi.fi 
Orava Kurre Kainuulainen kurre@ekokymppi.fi

Paluu etusivulle